GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ARSUZ KARAAĞAÇ
Öncelikle yaşadığımız yere neden bu ismin verildiğine bakalım. Elimizdeki kaynaklara baktığımızda aslen Yemen’den göç eden Arap ailelerin, önce bugünkü Suriye topraklarında yer alan Lazkiye’ye, oradan da Belen’e yerleştiklerini görürüz. Daha sonraları bazı sebeplerden dolayı yeniden göç etmek zorunda kalmışlar ve bugün yaşadığımız topraklara gelmişlerdir. Buraya geldiklerinde bölgede bulunan kara ağaçların fazlalığından dolayı “KARAAĞAÇ” adını vermişlerdir.
1940’a kadar bugün Nardüzü diye bildiğimiz toplanılan istişare edilen yer anlamına gelen Şevre/Şevra bölgesinden idare edilen Karaağaç, günden güne artan nüfus dolayısıyla 5 ayrı muhtarlığa ayrılmıştır. Bu muhtarlıklar sırasıyla Arapça orijinal isimleriyle Frence ( bugünkü Konarlı), Fağura/Fağuro ( Övündük), Micana-Garb ( Şarkkonak ), Şevre/Şevra ( Nardüzü/Nesli) ve Hatun ( Cumhuriyet ) mahalleleridir. 1960 yılından sonra bölge isimlerinin Türkçeleştirilmesine rağmen günümüzde hala yoğunlukla Arapça isimler kullanılmaktadır.
1986’da 4 köy muhtarı birleşip Karaağaç Belediyesini kurmuşlar Nardüzü ise ayrı bir belediye olmuştur. 1987 yılında belediye olan Karaağaç, çıkarılan Büyükşehir Yasası sonrasında ilçe olan Arsuz’un bir mahallesi haline getirilmiştir.
Resmiyette ne olursa olsun değil mahalle köy bile olsak bizler, kendine has yapısı ve değerleriyle gerçek anlamda olmasa da manevi anlamda Karaağaç Cumhuriyeti olduğumuzu ilan etmekteyiz.
Karaağaç, Hatay il merkezine 62 km, Arsuz ilçesine 30 km, İskenderun’a ise 4 km mesafededir.
Nüfus 20.839’dur. Ancak özellikle yazın hem yazlıkçıların hem de gurbetçilerin gelmesiyle bu sayı 25 bin ile 30 bin arasında değişebilmektedir.
Umarım Arsuz Karaağaç hakkında bilgi sahibi olmak isteyen okurlarımıza az da olsa yardımımız dokunmuştur. Karaağaç tarihi hakkında ileri ki günlerde daha ayrıntılı çalışmalarımız olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.